Lichaamsdonatie Amsterdam UMC, locatie AMC en coronavirus.

Opening afdeling anatomie locatie AMC

Na een sluiting van een aantal maanden kunnen wij u meedelen dat wij per maandag 7-2-2022 weer geopend zijn voor de aannamen van stoffelijk overschotten van onze donoren.

Voor de inschrijving van nieuwe donoren zijn wij altijd opengebleven en zijn we ook nu open.

Buiten de gebruikelijke redenen voor het niet accepteren van een overleden (zie verderop op deze pagina, Ter beschikking stellen aan de wetenschap; meest gestelde vragen), zijn we vanwege de waarborging van de veiligheid van onze medewerkers genoodzaakt overledene die een actieve SARS-COVID 19 virusinfectie doormaken of op een afdeling waar SARS-COVID 19 heerst, niet te accepteren.

Wij streven ernaar zo lang mogelijk open te blijven, maar mochten de corona maatregelen aangescherpt worden, is een volgende sluiting mogelijk niet te voorkomen.

Met vriendelijke groeten,

Prof. Dr. R.J. Oostra en het team van de afdeling Medische Biologie, sectie Klinische Anatomie & Embryologie

Ter beschikking stellen van uw lichaam aan de wetenschap

Het besluit om uw lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap wordt niet zomaar genomen.

Volgens de wet worden de lichamen van overledenen begraven of gecremeerd. Daarnaast is het mogelijk dat u tijdens uw leven besluit uw lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Door uw besluit wordt uw lichaam overgedragen aan een anatomisch laboratorium en vindt er geen begrafenis of crematie plaats. U kiest er dan voor om na uw dood uw lichaam te bestemmen voor het onderwijs aan (medische) studenten, de nascholing van artsen en voor de onderzoeksvragen die ons instituut samen met andere wetenschappers probeert te beantwoorden.

Met ingang van 1 juli 2020 is de nieuwe Donorwet van kracht, die betrekking heeft op orgaandonatie. Orgaandonatie is iets anders dan lichaamsdonatie. Het is mogelijk zowel een donorcodicil (voor orgaandonatie) als een wilsbeschikking (voor lichaamsdonatie) te hebben maar tot voor kort waren die meestal niet tegelijk uitvoerbaar. Per 1 juli is echter besloten dat uw lichaam ook door ons geaccepteerd kan worden als er eerst orgaandonatie heeft plaats gevonden. Meer informatie over orgaandonatie vindt u hier.

Voor meer informatie zie onderstaande folders:

Inschrijfformulieren codicilhouder

De ingevulde formulieren kunt u opsturen naar:
Amsterdam UMC locatie AMC
Afdeling medische Biologie
t.a.v. Codiciladministratie
Antwoordnummer 191
1100 WC Amsterdam

Ter beschikking stellen aan de wetenschap; meest gestelde vragen

Informatie voor codicilhouders, hun nabestaanden of gemachtigden

Heeft u nog vragen neem dan telefonisch (antwoord apparaat) of schriftelijk contact met ons op:

Amsterdam UMC, locatie AMC
Afdeling Medische Biologie, sectie Klinische Anatomie en Embryologie
Meibergdreef 15
1105 AZ Amsterdam
Tel. 020-5664927
E-mail: codicil@amc.uva.nl

Contactformulier

Kunt u de PDFs niet printen, vul dan onderstaand contactformulier in om het informatiepakket te ontvangen, waarin ook het registratieformulier is bijgevoegd.